Feroza Aziz, 17-vuotias amerikkalainen muslimilukiolainen, julkaisi marraskuussa 40 sekunnin videon Kiinan turvallisuusohjelman kiertämisestä TikTokista ideana keskustella muslimivähemmistön Ayghurin sortotoimista ja kidutuksesta. Video alkaa oppitunnina pitkäkaulaisten kaulusten luomisessa, mutta Aziz muuttuu yhtäkkiä ja keskustelee uiguurien kamppailuista kertoa kansalaisilleen asemastaan ​​Luoteis-Kiinassa Xinjiangissa. Virusmaisena videota katsottiin yli 1,6 miljoonaa kertaa. TikTok sulki myöhemmin Azizin tilin terrorismin vastaisten tietojen rikkomisesta ja väliaikaisesti keskeytti sen. Aziz kuitenkin sanoo jatkavansa ongelman korjaamista television kautta. Haastattelussa RFA: n Gulchehra Hojan kanssa Aziz puhuu siitä, miksi hän puhuu uiguureista ja millaisia ​​ideoita hän on saanut. Q&A on muutettu pitkään ja järkevä.

RFA: Kuinka puhuit sorrettujen oikeuksista?

Aziz: Olen aina ollut ihmisoikeus- ja muissa ihmisoikeuskysymyksissä 12–13-vuotiaista lähtien. Afrikkalaisamerikkalaisena ja amerikkalaisena muslimina olen kokenut rasismia ja rasismia sekä uskomuksiani vastaan ​​ja mistä olen kotoisin, siten minulla on aina ollut tämä puoli, joka on yhteydessä. ihmisille, jotka on valittu ja jotka liittyvät heidän uskontoon, rotuun tai etniseen taustaan. Se ei välttämättä tarkoita, että hänen piti olla afroamerikkalainen kuten minä tai minualainen muslimi. Rakastan kaikkia sorrettuja. Esimerkiksi, olin hyvin juutalainen yhteisö, ja sydämeni särkyi kuunnellessani verilöylyjen tarinoita toisen maailmansodan jälkeen, minkä vuoksi yritin saada selville tapahtuneista tukahduttamisista.

RFA: Milloin sait tietää muslimien uiguurien ja Kiinan sortosta?

Aziz: Sain tietää Uyghurista talvella 2018 tammikuussa, en tiennyt paljoakaan julkaisemisesta, mutta jonkun toisen tarinan Instagram-viestin kautta. Sain selville television kautta. Ja ajattelin hulluksi, että kukaan ei puhu tästä, että kukaan ei sanonut tätä uutisissa tai tuonut esiin tätä. Se on vaarallista. Yhdysvaltain mukaan tämä pidätetään yli miljoonan ihmisen murhasta. Mutta me kaikki tiedämme, että lukumäärä on nyt korkea, koska on kulunut kaksi vuotta siitä, kun USA julkaisi lausunnon. Vaikka tämä on hullua, vaarallista ja inhottavaa, että ihmisiä pidätetään, koska he ovat uiguureja tai koska he ovat muslimeja. Eikä vain ayghurien lisäksi myös muiden rotujen ja uskonnollisten ryhmien edustajia. Mielestäni tämä on niin hullua, että ihmisiä rangaistaan ​​tai vainotaan uskonnon noudattamisesta tai toisesta paikasta tulemisesta. Mielestäni tämä on huono idea, ja ihmisten on puhuttava tästä. Valitettavasti kukaan ei puhu tästä.

RFA: Kuinka oli mahdollista käyttää sosiaalista mediaa alustana puhuakseen uiguureja?

Aziz: Postitan jatkuvasti sosiaalisen verkostoitumisen sivustoillani, kuten Instagram, saadakseni lisätietoja etenkin perheen ja ystävien keskuudessa. Toistaiseksi minulla ei ollut valintaa tarjota monille ihmisille, mutta eräänä päivänä latasin TikTokin ja huomasin, että se oli teini-elokuva, elokuva, jonka piti olla hauska ja hauska sekä muoti ja meikki. Ajattelin tehdä jotain muuta. Tiesin aina, että nämä mielenkiintoiset asiat vaikuttivat tähän ohjelmaan, minkä vuoksi ajattelin elokuvaa tekeessäni ja katsoessani sitä hauskaa elokuvaa – hauskaa koulutuskurssia – ihmiset haluaisivat katsoa sitä. Se oli yksi syistäni. Toinen syyni oli muuten piilottaa video Kiinalta, koska kun julkaisin videon Uyghurista, se tuli alas. TikTok sanoi, että sitä ei tapahtunut, mutta se tapahtui.

RFA: Ja mitä sitten?

Tein tämän videon 23. marraskuusta, ja se tavoitti miljoonia ihmisiä samanaikaisesti, ja tavoitti miljoonia Twitterissä, Instagramissa ja TikTokissa sekä muissa ohjelmissa. Päätin lähettää vielä kaksi videota 24. marraskuuta. Myöhemmin maanantaina huomasin, että tilini oli jäädytetty laitteeltani, enkä voinut mennä TikTokiin yksin. Minua keskeytettiin useita päiviä. Päivä tai kaksi myöhemmin TikTok laski pitkälle kehitetyn ripseriharjoituksen noin tunnissa. He sanovat, että tämä on inhimillinen virhe, joka mielestäni on väärä. Minulla on pääsy TikTokiin. Jatkan viestin levittämistä ja jatkan viestin levittämistä aina, jos se on missä tahansa TV-ohjelmassa, olipa sitten juhlissa tai ohjelmassa YouTube-video – olipa se mikä tahansa, puhun aina uhreista, syrjäytyneistä ihmisistä ja etenkin Ayghursista.

RFA: Oletko saanut videousi johdosta uhkia Ayighurien häirinnästä Kiinassa?

Aziz: Kyllä, olen vastaanottanut uhkia. Kiitos Jumalalle, en saanut mitään uhkia Kiinan viranomaisilta tai Kiinan hallitukselta. Olen kuitenkin saanut joitain kauhuja Kiinan tileiltä. Monet heistä eivät ole sopivia seksuaalitilanteissa, ja on ollut kuolemanuhkia. Mutta tämän lisäksi videoani on alkanut olla melko hyvä. En halua mainita lasten virheitä kuolemanuhkina, koska rehellisesti sanottuna niitä ei ole paljon verrattuna tehtyihin hyviin. Olen todella onnellinen, koska 60% videota katselleista kiitti minua siitä, etten ole koskaan kuullut sitä, kun taas muut 40 prosenttia sanoi: "Kiitos sanomasta tämän." Iloinen, että tämä elokuva on kiinnittänyt tämän huomion, ja olen varma, etten ole se, joka kiinnittää huomiota, mutta tarina, tämä kansanmurha, tämä tuhoaminen tapahtuu. Ihmisinä kaikkien tulisi pelätä mitä tapahtuu. Ihmisinä kaikkien on pidettävä huolta tästä asiasta, ja on valitettavaa, että kukaan ei puhu siitä. Kaikkien ja kaikkien pitäisi sanoa tämä. Jos tämä olisi jonkinlainen uskonto, olisin sanonut siitä jotain, koska mielestäni olen ihminen ja ihmisten on tultava taistelemaan sanoillamme sortoa vastaan.

Raportoi Gulchehra Hoja, RFA: n Uyghur Service. Toimittanut Roseanne Gerin.

Write your comment Here